V do premijera, bez milosti!

Peć, KiM, 14. decembar 1998. godina, oko 20h.

Mirno zimsko veče u doplim domovima. U porodičnom razgovoru razmenjujemo iskustva i priče koje smo čuli današnjeg dana na ulici, po komšiluku. Veliki neki naboj, albanci prijatelji, komšije ceo dan u nekom grču. „Peć je relativno mirna, nikome nije bila poznata presija današnjeg dana“, reče otac sedeći u ćošku dnevne sobe, gledajući televizor. Komšija iz kuće pored mi dobaci preko ograde da su se sve albanske kapije, zvukom zaključale, nikome ništa nije jasno.

Peć, KiM, 14. decembar 1998. godina, 20:05.

Čuju se rafali, jasno se čuju odjeci dve automatske puške na vrhu ulice. I potpuna tišina, strah. Mogu se samo prepoznati pomeranja zavesa celog komšiluka.

Peć, KiM, 14. decembar 1998. godina, 20:17.

Komšija Dragan istrčaca na ulicu i urlajući i zapomagajući viče „PANDA“! Niko nije ni slutio, a ni pomislio da bi se u ovom mirnom delu grada, u blizini Pećke gimnazije desilo ovako nešto strašno. Sa namerom strašno, tamo gde će sve nas najviše zaboleti, tamo gde su deca i gde su nevine žrtve.

Za one koji ne znaju kafić Panda se nalazio i još uvek se nalazi preko puta jedine gimazije u gradu. U tom kafiću su te noći izgubili živote šest mladih i nedužnih momaka, te noći je ceo grad plakao za izgubljenim nevinim dušama. Momci koji su igrali Lore i pili sokove i kafe, jer su za bilo šta drugo bili mali. Ustvari ne, nisu bili ni momci već dečaci.

Ivana Obadovića (14)

Vukote Gvozdenovića (16)

Svetislava Ristića (17)

Zorana Stanojevića (17)

Dragana Trifovića (17)

Ivana Radevića (25)

31. Decembra 2013. godine. „Samo“ 15 godina nakon sve tuge porodica i celog grada i žalom za izgubljenu decu, neku decu koja bi sada već imala i neku novu, svoju decu. Bez imalo srama i bez imalo sažaljenja i razmišljanja izlazi naslovna strana svima nama dragogo nam Kurir-a.

Vucic o deci preko Milosevica

Članak u kome piše da Aleksandar Vučić obećava da će pronaći ubice mladića iz Pande kao i novinara Slavka Ćuruvije. Sjajna vest, sjajna udarna vest, posle 15 godina tuge tačno pred novogodišnju noć, pred ulazak u novu 2014. godinu 21-og veka. Svi su nekako tako uobličeno pomislili.

Ovaj članak je možda delovao i obećavajuće, međutim onaj crv mi se motao po glavi jer je tekst kao i sve kritično u Kurir-u bilo potpisano sa „ekipa Kurira“. Ok, čekam sledeći iskaz, ispad.

Nekoliko dana posle čitave euforije oko Slavka Ćuruvije (uz dužno poštovanje), izlazi novi članak u takođe svima voljenom nam Kurir-u.

IMG-20131231-WA0001

„Nema dokaza da su ubistvo srpskih mladića u „Pandi“ izvršili Albanci, kako se to verovalo. Naprotiv…“ Aleksandar Vučić

E ovde se ozbiljno budi crv sumnje u meni, ovde me već dosta stvari poklapa. Niko ovako nešto sem Kurir-a nije izbacio. Niko nije imao slične dokaze i izjave Aleksandra Vučića, ili pomislih niko nije imao smelosti da tako nešto objavi. Moguće, moguće da je tako, ali zašto bi to neko uradio. Ok možda bi imalo smisla da bi se napravila čitava frka i povod za provokaciju. Ali na taj način, baš tu?! Nije mi nešto davalo obećavajući ishod.

Nekoliko dana izlazi novi članak, koji je prelio čašu i posle čega mi je bilo sasvim jasno. Evo i njega.

IMG-20140117-WA0000

Okrivljen čovek koji je već u zatvoru Rade Marković. Da kako da ne, Legija direktno stupa u kontakt sa novinarima i daje ovakve izjave kako će svedočiti da je Marković dao naloog. Naravno opet potpisano sa „ekipa Kurira“.

To mi se malo konci razmršavaju. Najavljuju se izbori!

Dobro Aleksandre, neverovatni magu demokratske (napredne) slobodno novinarske države. Magu zamagljivanja događaja, i plasiranju neverovatnih vesti dok se u pozadini celokupne euforije novina radi nešto potpuno drukčije, nešto u potpunosti autokratski.

Skapirali smo, DS-a više nema, nema ni opozicije. Jedina sada realna opozicija jeste taj čuveni SPS, na čelu sa Premijerom i ministro policije. Da lepe su to pozicije, moćne. Primamljivo, pa zar na ovaj način gospodine Vučiću, zar na ovaj načinn.

Priča se svodi na to da su za ubijanje ove dece krivi Srbi, i da je direktno naređeno od strane tada vladajuće partije SPS-a. Svaliti čina na ljude koji su u zatvoru, svaljivanje odgovornosti na tada valadajući SPS. Pa prva je moja baka (poklonila glasove SPS više od 20 puta) rekla: „Pi, đubrad, nikad više za SPS neću glasati ako je ovo istina“.

Pa tim povodom:

Poštovani Gosodine aleksandre,

razumem da je najjednostavniji način uklanjanja konkurencije (SPS, koji još manje volim) negativna kampanja. Razumem da je lako sada svaliti na njih odgovornost ubijanja. Ubijanje šest mladića u malom gradu Peći, u kafiću „Panda“ preko puta gimnazije.  Pa gospodine Vučiću, previše je. Ako vam je ovo jedini način i jedan vid kampanje protiv SPS-a, pa zista je previše. Da nije poznato da znate dobro da spinujete vesti, ne bih nikada ni posmislio na sve ovo, ali sam se rodio u tom gradu, živeo i proveo jedan deo svog detinjstva tamo.

A Vama gospodine Vučiću, ako nije žao da kopate po osećanjima tih roditelja i porodica i ako vas ne kopka ni jedna ova moja rečenica, onda samo napred. Izgurajte „istinu“, skinite im glasove i budite premijer.

Ili prosto, izadjite i dajte nam dokaze, pa da poverujemo u sve što je Kurir objavio.“

Mein Führer!

vucic firer

                                                                                  printScn Blic aplikacije

Otvoreno pismo gdinu V. mozete preuzeti na sledecem linku!

gdine V

About nemanjqua

Apsolvent audio i video tehnologija, saradnik u IS Petnica iz oblasti astronomije. Bavim se audio i video produkcijom, broadcasting.om... Slusam, sviram i gledam...

Posted on 27/01/2014, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: